Nieuws

Afscheid Anne

Afscheid Anne

juni 2022

Deze week namen wij afscheid van onze zeer gewaardeerde collega Anne Vrolijk. Anne heeft in de korte tijd dat ze bij ons heeft gewerkt haar sporen nagelaten op het gebied van geprotocolleerde behandelingen bij autisme, angst en dwang. Kinderen en ouders wisten haar betrokkenheid en inzet zeer te waarderen. Anne gaat een nieuwe uitdaging aan binnen het onderwijs met als doelgroep de leeftijd 12+. Ook al was ze slechts een korte tijd bij ons, we gaan haar missen! Lees meer.
Diversiteit in diagnostiek en HGD consult

Diversiteit in diagnostiek en HGD consult

april 2022

Diversiteit in diagnostiek
De tijd dat scholen enkel en alleen een intelligentie (IQ) onderzoek aanvroegen, lijkt voorgoed verleden tijd te zijn. Scholen melden bij ons aan met diverse hulpvragen: "hoe kunnen we de werkhoudingsproblemen van deze leerling verklaren en verbeteren?", "hoe komt het dat deze leerling zo tegendraads reageert?", "we zien een leerling die volgens ons onder presteert en weinig gemotiveerd is, hoe gaan we hier mee om?", "hoe werken we het beste aan het zelfvertrouwen van dit meisje?".
Samen met de Intern Begeleider, de leerkracht en de ouders van de leerling bespreken wij tijdens het intakegesprek wat de onderzoeksvragen worden, en wat er voor testmateriaal ingezet kan worden om tot antwoorden te komen. Zo behoort ook didactisch onderzoek, taalonderzoek, onderzoek naar Executieve Functies, leerkracht-leerling relatie, gezinsdiagnostiek en onderzoek naar zelfbeeld, stemming, trauma en angsten tot de mogelijkheden. 

HGD consult
Wanneer u vragen heeft over 'uw aanmelding', kunt u voorafgaande aan het intakegesprek een telefonisch overleg laten inplannen met praktijkhouder Marjon Faas. Ook is het mogelijk om een HGD consult aan te vragen. In dit gesprek kunnen ouders en school met de orthopedagoog/psycholoog bespreken wat een gewenste aanpak is bij de hulpvraag. Niet altijd is diagnostiek de aangewezen weg, soms kan een gesprek met ouders of een inventarisatie met genormeerde (gedrags-)vragenlijsten nieuw licht werpen op een probleem. Ook is het mogelijk om gelijk door te pakken met een behandeling (bijv. COMET of CGT) of een trainingstraject (Beter bij de Les). Lees meer.
Sluiting praktijk feestdagen en meivakantie

Sluiting praktijk feestdagen en meivakantie

april 2021

In de meivakantie zijn wij van 2 t/m 6 mei gesloten. Op maandag 9 mei staan wij weer voor u klaar. Op Koningsdag (27 april) en Hemelvaart  (26 mei)  is de praktijk gesloten. In de week van 25 t/m 29 april zijn wij beperkt bereikbaar. Lees meer.

Werken aan een positief zelfbeeld: de COMET training

februari 2022

Je hoeft niet altijd te blaken van zelfvertrouwen, maar sommige kinderen denken doorlopend negatief over zichzelf. Dan is het erg moeilijk om bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren; het staat een leuk leven in de weg. COMET staat voor Competitive Memory Training en is een effectieve cognitief-gedragstherapeutische training waarbij het kind/de jongere leert focussen op zijn/haar positieve kanten en waardevolle eigenschappen. De positieve meningen over jezelf gaan als het ware de competitie aan met de negatieve gedachten. Ook ouders worden meegenomen in de aanpak om meer oog te krijgen voor deze positieve eigenschappen; je weet dat ze aanwezig zijn, maar in het dagelijkse leven heb je er onvoldoende oog voor. Daar ga je mee aan de slag, zodat de positieve zelfwaardering weer op de voorgrond komt!
Aanmelden kan telefonisch of via de mail: info@orthopedagogiek-teylingen.nl. Zowel ouders als scholen kunnen kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar aanmelden voor deze zelfbeeldtraining. Lees meer.
Nieuwe stagiaires

Nieuwe stagiaires

februari 2022

Per februari jl. zijn onze nieuwe stagiaires Joyce en Vivianne bij ons begonnen aan hun masterstage. Gedurende een half jaar zullen zij meelopen met verschillende collega's. Lees meer.