Nieuws

Psycho-educatie

Psycho-educatie

november 2024

Sinds kort is het ook mogelijk om psycho-educatie aan te vragen voor de leerstoornis dyslexie (of dyscalculie). Ook bieden wij psycho-educatie bij meer- en hoogbegaafdheid. Deze sessies waarin de behandelaar met het kind in gesprek gaat over het eigen functioneren, afgestemd op de leeftijd van het kind, bieden doorgaans een eerste kans op zelfreflectie. Niet zelden is het kind zich daarna meer bewust van de eigen krachten en kansen (naast de eigen belemmeringen en beperkingen), wat een eerste stap is op weg naar verbetering en het vergroten van de veerkracht. Psycho-educatie wordt ook geboden bij ontwikkelingsproblematiek als AD(H)D en ASS (autisme) of Angst; deze sessies komen doorgaans voor vergoeding in aanmerking, ook wanneer de diagnostiek elders is uitgevoerd.

Lees meer.

Opgeheven cliƫntenstop

november 2024

Op maandag 4 november is onze cliëntenstop opgeheven; ouders kunnen zich (met een verwijsbrief) weer aanmelden voor onze praktijk, voor diagnostiek of behandeling in 2025.
Aanmelden betekent niet dat het kind automatisch ingeschreven wordt; de praktijkhouder beoordeelt na aanmelding a.d.h.v. de verwijsbrief of de hulpvraag passend is bij onze praktijk en of hier sprake is van een hulpvraag binnen de basisGGZ (jeugdhulpverlening).

Lees meer.
Groepstrainingen worden vergoed!

Groepstrainingen worden vergoed!

oktober 2024

Deze week ontvingen wij het heugelijke bericht dat de gemeente onze groepstrainingen heeft gewaardeerd als Pilot om de wachtlijsten in de Jeugdhulpverlening te overbruggen! Hiermee vallen deze groepstrainingen onder de vergoede zorg (basisGGZ), wat betekent dat kinderen met (een vermoeden van) een diagnose deze vorm van behandeling vergoed krijgen. Initiator Tirza Klein mocht de bloemen in ontvangst nemen en dankt haar collega Jasmijn van 't Hoff voor haar medewerking bij het klaarstomen van de trainingen. Gelijk na de herfstvakantie starten we met 2 groepstrainingen: Bibbers de Baas, bij angst en spanningsklachten en "Groei en Mindset" voor kinderen die willen bewegen van een "fixed" mindset naar een groei mindset. Beide trainingen worden in kleine groepjes van 3-4 kinderen gegeven in onze praktijk in Sassenheim op dinsdagmiddag na schooltijd. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De intakegesprekken met ouders zullen de week voor de herfstvakantie plaatsvinden. Aanmelden kan per mail of telefonisch. Lees meer.

Particuliere aanvragen

oktober 2024

Vanwege de wachttijden in de Jeugdhulpverlening en bij de gemeentelijke wijkteams, zien wij een toename aan particuliere aanmeldingen. Ouders die het wachten beu zijn, pakken de telefoon en melden hun zoon of dochter op eigen kosten aan voor diagnostiek en/of behandeling. Vaak behoort een vergoed traject na enige tijd wél tot de mogelijkheden omdat er dan inmiddels weer nieuw budget is vrij gekomen. Het is niet ideaal, maar zorgt wel voor meer doorstroming t.b.v. gezinnen die op de wachtlijst staan.
Lees meer.

Dyscalculie

oktober 2024

Heeft u een leerling die, ondanks de inzet van extra instructie en extra leerhulp, blijft achterlopen bij rekenen? Dit wordt vaak al vanaf zeer jonge leeftijd gezien waarbij het als kleuter significant meer moeite kost om te leren tellen. Mogelijk heeft deze leerling dyscalculie! Wat vaak gezien wordt is dat de leerstof niet lijkt te beklijven. Deze leerlingen vergeten, ondanks extra begeleiding en goed inoefenen, regelmatig wat zij de dag ervoor geleerd hebben. Leerlingen blijven daarbij ook vaak op hun vingers tellen, omdat dit voor hun de enige manier is om tot het goede antwoord te komen. 

Denk aan dyscalculie wanneer:
- Een leerling veelvuldig D/IV -E/V scores behaalt (dus bij de laagste 10-20% behoort)
- Er een (grote) discrepantie is met rekenen enerzijds en taal/lezen anderzijds
 
Vragen over rekenproblemen en een vermoeden van dyscalculie? Vraag dan een HGD consult rekenen/dyscalculie aan. Dit kan zowel telefonisch, via beeldbellen of fysiek.
Lees meer.