Nieuws

Nagesprek

december 2024

Conform onze werkwijze binnen de jeugdhulpverlening adviseren wij in het vervolg om na een adviesgesprek een nagesprek te organiseren met school en ouders. Dit gesprek is bedoeld om na te gaan of ouders en school met de adviezen aan de slag kunnen en/of er eventueel begeleiding nodig is bij de uitvoering hiervan. Zo kunnen ouders na bijv. 3 maanden aangeven dat zij moeite hebben met de vervolgstappen en kan besproken worden wat ouders nodig hebben om de volgende stap te zetten. Ook kan meegedacht worden met de leerkracht die aangeeft weinig tot geen resultaat te zien van de voorgestelde aanpak, waarbij alternatieve interventies genoemd kunnen worden. Een nagesprek kan een half uur tot een uur duren en zowel online als fysiek (op school) plaats vinden.
Lees meer.
Groepstrainingen

Groepstrainingen

december 2024

Dit najaar zijn onze eerste groepstrainingen van start gegaan! In kleine groepjes van 2-4 kinderen in dezelfde leeftijdscategorie wordt zowel de training Bibbers de Baas als de Mindset training aangeboden. De eerste reacties zijn zeer positief! De kinderen zijn zeer gemotiveerd en bespreken met elkaar hun zorgen en angsten. De trainer krijgt complimenten voor het veilige klimaat en de diversiteit aan werkvormen, waardoor de tijd omvliegt. Tevens worden ouders betrokken bij de aanpak, waardoor de aangeleerde vaardigheden gemakkelijker generaliseren naar de thuissituatie. De trainingen worden gegeven door Tirza Klein op dinsdagmiddag in de praktijk in Sassenheim. In januari en februari '25 gaan nieuwe groepjes van start. Voor kinderen met (een vermoeden van) een diagnose wordt de training vergoed door de gemeente, echter deelname is ook mogelijk op particuliere basis (zie de website voor tarieven).
Lees meer.
Beter bij de Les!

Beter bij de Les!

december 2024

Voor het trainen van Executieve Functies als volgehouden aandacht, taakinitiatie, werkgeheugen en meer, kunnen kinderen vanaf 8 jaar bij ons terecht voor de individuele neuropsychologische behandeling "Beter bij de les!". Met het 'breinkasteel' als basis leren kinderen niet alleen specifieke vaardigheden, maar verkrijgen zij tevens samen met hun behandelaar inzicht in het eigen leergedrag en het eigen functioneren, zodat zij zichzelf zo veel mogelijk zelfstandig kunnen bijsturen. Ouders zijn dankbaar voor dit alternatief bij AD(H)D gerelateerde werkhoudingsproblemen. Onze capaciteit is vanwege de grote vraag uitgebreid door de komst van Jasmijn van der Hoff. Deze training is alleen mogelijk op particuliere basis. Zie voor verdere informatie onze flyer bij de downloads. Begin 2025 gaan nieuwe trajecten van start, aanmelden is nu al mogelijk. Op aanvraag kan deze training ook op scholen worden aangeboden (bij een minimale afname van 3 leerlingen).
Lees meer.

Aanmeldstop Holland Rijnland

december 2024

Gezien de grote hoeveelheid aanmeldingen hanteren wij voorlopig een aanmeldstop voor de vergoede zorg. Opdrachten van scholen en particuliere aanmeldingen kunnen gewoon doorgang vinden. Lees meer.

Vooronderzoek dyslexie / dyscalculie

november 2024

Zoals u van ons gewend bent, inventariseren wij voorafgaand aan een dyslexieonderzoek of een onderzoek naar dyscalculie (rekenproblemen), of de mogelijkheid van deze leerstoornis wel aanwezig is. Dit doen wij door informatie op te vragen over de (ernst van de) leerachterstand en de uitgevoerde interventies. Immers, wanneer er sprake blijkt te zijn van een geringe leerachterstand en/of onvoldoende intensieve leerhulp, is een leerstoornis minder waarschijnlijk. Tevens onderzoeken wij in het vooronderzoek of er mogelijk andere verklaringen onderliggend zijn aan de leerachterstand (emotionele belasting, werkhoudingsproblemen, ziekte en verzuim, etc.). Wij noemen deze afweging die wij maken en op grond waarvan wij ouders en scholen adviseren, niet langer een 'beoordeling', maar een 'vooronderzoek', want dit doet meer recht aan de tijd en energie die wij hier insteken. Wij doen dit om scholen en ouders onnodige kosten voor deze onderzoeken (die niet vergoed worden), te besparen en om het kind niet onnodige te belasten met moeilijke tests. De kosten voor dit vooronderzoek bedragen € 142,50. Dit betreft vragenlijsten voor zowel ouders als school, onze analyse van de aangeleverde informatie en een adviesgesprek met kort verslag. Lees meer.